Wat werkt voor een sloddervos

Confessions big time! Ik ben niet zo heel erg netjes van huis uit. A.k.a. een sloddervos. Mijn man is hindoestaans en in die cultuur is reinheid en je huis schoon hebben een belangrijk onderdeel van jezelf. Je huis is zeg maar je tempel en hoe schoner het is om je heen, hoe meer rijkdom en welvaart er naar je toe komt.

IMG_5444

Nou is het natuurlijk wel zo dat als je huis of je omgeving schoon is, je minder last hebt van ziektekiemen. Je jouzelf lekkerder voelt en je veel productiever bent. Dus kan ik persoonlijk heel goed mee gaan in de gedachtegang van de deze cultuur.

IMG_2473Alleen… ik ben een sloddervos. Het was vroeger helemaal erg! Maar elke keer als ik een klein kindje heb, dan gaat het weer zo… En vooral bij de laatste want daar sliep ik ook nog eens amper in de nacht.
Waardoor het laatste waar ik mij druk om maakte ons huis was, en hoe het eruit zag. Nou kan dit erop lijken dat ons huis nooit schoon wordt gemaakt, maar gelukkig is het tegendeel waar.

Maar toch, als je gemiddeld kijkt, is ons huis niet blinkend schoon of opgeruimd.

Maar……! Ik heb de ultieme oplossing gevonden! Naast het inplannen van de klusjes in je dagelijks leven, alle spullen hun eigen plek geven. En elke avond ten minste even alles vegen en zorgen dat je keuken schoon achterblijft plus alle speelgoed opruimen….. Is de oplossing:

JE HUIS TE KOOP ZETTEN!

foto 3Dit hebben wij gedaan in juni dit jaar. En, het heeft ervoor gezorgd dat ik gelijk aan de slag ben gegaan met spullen ruimen. Kledingkasten, speelgoed, overige troep. Ik heb heel veel beelden en kaarsenhouders weg gehaald uit de woonkamer om meer ruimte te creëren.
En dat deed het! Bovendien, je raad het al, was er minder om op te ruimen. Het oogde ook schoner en netter zonder dat het klinisch werd. En om de twee weken kwam er wel iemand kijken waardoor ik om de twee weken grondig alle hoekjes en gaten aan het boenen was. En op een gegeven moment zelfs extra huishoud hulp heb ingeschakeld waardoor het allemaal helemaal nog veel makkelijker werd om bij te houden!

Een tweede mogelijkheid is, want ik kan me voorstellen dat je niet elk halfjaar je huis  te koop zet, zwanger worden.

Ik weet niet hoe het bij jullie zit maar bij mij begon de nesteldrang al met twee weken zwangerschap. Opeens was het in een handomdraai gebeurt! Keuken netjes s’avonds, alles even vegen en opruimen. Ik deed het huishouden voor 10!

Maar goed, laten we even eerlijk wezen. Als één van deze twee opties geen goed idee zijn. Dan moeten we het toch gewoon maar doen. Want dat is het echt hoor, bij mij. Als je echt kijkt naar de kern van mijn sloddervos probleem, dan ben ik lui op dat gebied.

IMG_2602Ik heb gewoon geen zin. Als ik eenmaal bezig ben en vooral bijna klaar dan voel ik mij heerlijk! Ik zet een muziekje op en ga aan de slag. Maar mij ertoe zetten! Vooral als ik tussentijds ‘gestoord’ wordt omdat ik iets moet doen voor m’n kindjes. Dan raak ik weer uit de flow en vind ik het zo moeilijk om weer op te starten!

In mijn sloddervos geval blijft de huishoudhulp. Zij doet alle basis dingen één keer in de twee weken. En ik doe elke dag alles erom heen en die andere week dat zij er niet is houd ik de overige dingen ook bij. Ik heb de hoop een beetje opgegeven dat ik het helemaal alleen kan. Twee kinderen en een heel huishouden. Het is gewoon niet aan mij besteed.

IMG_5987Soms voel ik mij schuldig, als sloddervos zijnde. Maar meestal voel ik mij gewoon opgelucht. Ik weet waar mijn krachten liggen en ik weet wat mijn zwaktes zijn. En voor die zwaktes verzin ik een oplossing om er goed mee om te kunnen gaan.

Hopen dat mijn hindoestaanse man hier ook blij mee is…

Hebben jullie ook last van schoonmaak luiheid? Of ben je een super poetsmoeder en heb je goede tips hoe ik dat ook kan worden? Ik lees het graag in een reactie hieronder!

P.s. Je kunt mijn blog ook volgen via bloglovin. Als je in de rechterkolom op het plaatje klikt kom je er vanzelf!

P.p.s. De win actie voor het biologisch gevulde mandje van de Estafette loopt nog. Lees hier hoe je deze kunt winnen!

evazwart

4 gedachten over “Wat werkt voor een sloddervos

 1. zomersproetje

  Leuk artikel!Ik ben hier thuis ook een beetje de sloddervos. Gelukkig heb ik een lieve man die van poetsen houdt haha. Hij heeft zelfs liever niet dat ik mee help want in zijn ogen vergeet ik de helft:-P. Prima, daar kan ik wel mee leven…

 2. Anniek

  Haha, wat een leuk geschreven artikel! Ons huis te koop zetten en zwanger worden zal ik op mijn 16e nog maar even niet doen 😉 Zelf heb ik van die periodes dat alle spullen zich ophopen in mijn kamer, maar op een gegeven moment word ik die rotzooi zo zat dat ik alles in één keer opruim :) Liefs

 3. EvaVisser Bericht auteur

  Haha Saskia, jammer.. Maar het komt vast nog denk ik 😉
  En bedankt zomersproetje, handig zo’n man. Heel fijn.. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?
  Anniek: Ook handig ja, eens in de zoveel tijd een grote schoonmaak. En wacht maar tot je zwanger wordt en kinderen krijgt. Dan gaat dat ophopen nog sneller. En dan, dan moet je wel… 😉

  Bedankt voor jullie reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge