Tips bij kind met luizen

Pfffffffff echt. Luizen, dat wil je niet. Ik wordt er niet goed van! Het is nu twee keer voor gekomen bij mijn dochter sinds ze op school zit. Één keer in de kleuter klas en pas weer. En ja hoor, als zij ze heeft, dan heb ik ze binnen no time ook en mijn jongste had ze deze keer ook en mijn man… Die had heel veel kriebel, maar bij hem heb ik geen luizen of neet kunnen vinden.

IMG_8448

De eerste keer werd ik zo gek van het gekriebel en ge-kam, dat ik als een gek het internet af ben gaan zoeken. Ik kwam o.a. bij de volgende tips. Ik gebruik ze allemaal door elkaar. En het liefste te gelijk. Want: Je kan er maar niet snel genoeg weer vanaf wezen!

IMG_8416Kammen:
Ja dat staat overal, kammen, kammen, kammen. Tot twee weken na dat er luizen of neten zijn geconstateerd als je het goed wil doen. Ik denk dat ik niet de enige ouder ben die niet elke dag kamt. Maar ik kam wel heeel nauwkeurig en zorgvuldig. Een zeker 3 à 4 dagen achter elkaar, daarna nog even grof om te kijken of er nog wat zit. Als er nog wat zit. Ga ik weer een dag grondig. Dit kammen doe ik met een speciale neten kam. Ik heb hem gekocht in een apotheek. Van het merk Nisska. Ik kam met gekookt water en een scheut azijn. Dat schijnt de neten goed los te weken van het haar. En ik geloof dat de luizen er ook niet echt van houden, van azijn.

IMG_8419

laatst heb ik ook met crèmespoeling ge-kamd, dat de crèmespoeling er nog in zit. Ik ben er minder blij mee omdat je ook allemaal crèmespoeling aan je kam hebt zitten waardoor je niet goed ziet of je nou wel of niet neten weg hebt kunnen kammen. Maar goed. Beide werkt, want na een tijd kam je de neten er uit. Oh ja en: Ik kam ook het hoofd dus grondig de eerste keer. Wat betekend drie keer het hele hoofd. Want gek genoeg mis je nog een hoop de eerste keer.

Lavendel olie of echte lavendel:
Ik heb olie op dit moment. Ik doe een drupje op mijn vinger en strijk een streepje of drie door het haar over het hoofdje. (let op sommige zeggen dat je dat niet moet doen omdat je niet weet of er een allergische reactie plaats kan vinden met pure etherische oliën) Ik probeerde het gewoon even uit. En het was niet naar of vervelend voor ze. Verder een drupje op het kussen bij het slapen gaan. En een drupje op hun kleding dicht bij het hoofd. bijv. in capuchon.

IMG_8404Speciale luizen etherische olie van Volatile:
Hier zit van alles door elkaar wat de luizen niet lekker zouden vinden. Ik doe hiermee het zelfde al bij de lavendel olie, alleen niet op hun kussen, want het ruikt echt heel sterk. En dat doe ik ze niet aan. Soms doe ik een scheutje bij het azijn mengsel erbij, als ik ga kammen. Van dit merk is overigens ook een shampoo. Die had ik vorige keer ook besteld voor m’n dochter om haar haren mee te wassen. En onze haren ook..

IMG_8421Maroccan oil:
Ik liet nu elke dag mijn dochter haar haren wassen met marrocan oil schampoo en crème spoeling. + daarna ook nog de verzorgende olie in. 1. Het ruikt heel sterk en volgens mij houden onze vrienden er niet van. 2. olie haar is moeilijk om je eitjes ( neetjes) aan te kleven. 3. Het is leuker om bij andere kinderen in het haar te kruipen dan bij die van mijn dochter. Dus.

Knoflook:
Die beesten schijnen niet van knoflook te houden. Fabeltje of niet. Ik strijk gewoon een gesneden stukje knoflook over de hoofdhuid van mijn luizen kinderen en mijzelf. Dan maar lekker thuis even stinken naar knoflook. Het schijnt dat de beestjes in kwestie 4 à 5 keer per dag jou bloed drinken. En daarom bedacht ik mij dat ik extra veel Italiaans ging eten deze week. Alle beetjes helpen. Want wat ik wel weet, is dat knoflook heerlijk je poriën uit stinkt als je er veel van eet! ( trouwens, als ik het zo lees, lijken het net een beetje op vampiertjes)

Verse rozemarijn of Lavendel:
Een vers takje rozemarijn of lavendel in het haar steken of in de capuchon doen. Was ook een tip. Want deze geur schijnen ze dus niet heel prettig te vinden. En dat zorgt er weer voor dat andere kinderen ‘lekkerder’ zijn dan jou eigen kroost.

IMG_8449

Knot in?
Wat ik laatst las, is dat luizen het juist leuk vinden om nieuwe huisjes te zoeken en dus nieuwe hoofden. Dus als je lekker knus bij elkaar zit of samen iets kleins bekijkt met de koppen tegen elkaar in de klas. Dan lopen ze gewoon over! Want lopen kunnen ze super snel en eitjes leggen ook. Een vrouwtje kan zo’’n 100 eitjes leggen per dag. Vandaar dat ze zo lekker besmettelijk zijn.

Als laatste: Het schijnt dat je niet ‘vies’ bent als je luizen krijgt, wat veel mensen vroeger wel dachten. Nou ik vind mijzelf ook niet vies, of mijn kinderen. Maar die luizen! Die wel.

Oh ja:
En kou, vinden ze ook niet fijn. Dus in de winter/kou even zonder muts met wapperende haren fietsen. Het zou kunnen helpen!

Succes. Wij zijn geloof ik(!) weer luizen vrij. Maar morgen toch maar weer even kammen met azijn, voor de zekerheid….

evazwart

Hebben jullie wel eens last gehad van luis? En wat zijn de middelen die jullie gebruikten? Waar zweren jullie bij? Laat het weten in een reactie.

Wil je een update via Facebook of mail wanneer ik weer wat nieuws geplaatst heb? Dan kun je deze blog ook volgen via bloglovin.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge