Tips autovakantie zonder stress

Toen onze kinderen nog heel klein waren gingen wij al met de auto regelmatig op en neer naar Duitsland (8 uur rijden) en later nog naar veel meer andere plekken. Je kunt zeggen dat ik inmiddels ervaren ben in het plezierig maken van een autovakantie met kinderen. Zelfs zonder om het uur te moeten stoppen! Check hier mijn super tips :-)

autovakantie

Als eerste: Eten en drinken

Toen ze heel klein waren gaf ik borstvoeding. Eén van de vele voordelen is dat het altijd voorradig is en altijd op de juiste temperatuur. Misschien vinden sommige ouders mij nu super onverantwoord. Maar ik gaf gewoon eten op de achterbank met mijn gordel om, meestal. Vaak vielen ze dan ook in slaap in mijn armen. Maar ik zorgde er wel altijd voor dat er voldoende water en eten was voor mijzelf. Zodat ik niet uitgeput en opgebrand raakte. En natuurlijk voor mijn man en later voor onze dochter :-). Was het heel heet? Dan had ik altijd een flesje of twee extra mee. Met water. En bij mijn zoon nam ik wat later ook vaak een flesje met amandel rijstemelk mee tijdens de autovakantie. Want dat was, toen hij wat ouder was, zijn favoriete drankje om mee in slaap te vallen in zijn stoeltje. Mijn persoonlijk tip is om, als ze wat ouder zijn en dingen naast de borstvoeding/flesvoeding gaan eten, altijd kleine snackjes en hapjes mee te nemen tijdens autovakantie. Bijv. Stukjes komkommer, crackers, rijstwafels ( deze neem ik ook vaak van spelt en quinoa van de natuurwinkel), snoeptomaatje, paprika stukjes, worteltjes, rozijntjes, koekjes en fruit stukjes. Als drinken veel water en sapjes eventueel. Kan ook in speciale drinkbekers met rietjes gegeven worden. Of speciale drinkbekers.

autovakantieEn denk niet te veel na over hoe de auto er uit zal zien. Want dat levert alleen maar stress op. Je kunt alles in bakjes aanbieden of in die plastic bordjes. Of in een zakje. Je kunt ook een slabbetje om doen. Maar meestal zat ik toch naast de kleinste dus aten we samen. Het valt allemaal reuze mee met het knoeien zolang je er maar niet te panisch over doet, vind ik..

Spelletjes en spul tijdens de autovakantie

Kleine baby’s zijn natuurlijk prima te vermaken met boekjes waarbij je verschillende stofjes voelt en rammel of kraakgeluidjes hoort. Ik had er dan ook altijd standaard te veel van mee. Ook knuffels e.d. Ook altijd een speelgoedslinger voor aan de maxicosi, met spiegeltjes en draaidingen etc. Toch ben jij het grootste speelgoed voor een baby en als baby sliepen ze ook nog heel veel. Als je met meerdere kids bent en jouw baby kan niet zo goed tegen geluid. Dan moet je wel van te voren een afspraak maken. Dat als de baby in slaap valt, het even stil moet zijn. Of dan luisteren zij naar een luister cd of iets. Na de baby tijd, zijn handpoppen of vingerpoppetjes heel erg leuk. Ook kan onze zoon van twee al wel een beetje tekenen. Ik heb dan krijtjes en een boekje met papiertjes voor hem. Dan kan hij lekker proberen te krassen met wat hulp van mij. Hij is ook uren stil met een boekje met knopjes waar geluid uit komt. Tip! Neem een boekje met niet al te harde geluiden, anders wordt je zelf helemaal gek tijdens de autovakantie! Boekjes lezen of door kijken vind hij ook erg leuk en daarom heb ik er altijd wel twee of drie bij me. Onze zoon is ook weg van stickertjes plakken en autootjes rijden. Die zitten bij ons ook standaard in de auto tas. Met stickers bedoel ik van die dikke 3D stickers van de Hema. Hij plakt ze ook op zijn hoofd of op de stoel. Maar dat is juist leuk vinden wij! Nog weer wat ouder? Je hebt super leuke spelletjes en boekjes voor onderweg. Ik ben helemaal weg van de mandala tekenboeken voor mijn dochter. Kan ze echt uren mee zoet zijn. Ook volg spelletjes of zoek de verschillen, speciale vakantie boekjes en noem maar op. Loom of haken of breien kan ook een leuke bezigheidstherapie zijn tijdens de autovakantie :-)

autovakantieOok een mega grote hit bij ons in de auto zijn luister cd’s wij hebben ze bijna allemaal van Annie.M.G. Schmidt speciaal voor de autovakantie. Otje, Pluk v.d. Pettenflat en Ibbeltje. Maar je hebt er nog veel meer. Het voordeel van een luister c.d. t.o.v. t.v. of filmpjes vind ik: de kinderen worden niet helemaal van die zombies. Samen luisteren in de c.d. speler van de auto zorgt ervoor dat het ene kind rustig is/wordt en het andere kind in slaap valt. ( mits het geluid niet te hard staat natuurlijk). En dat je er zelf ook nog van kan genieten 😉 Ik hou van Pluk namelijk. Dat is echt nostalgie voor mij. Want dat luisterden mijn broer en ik vroeger op de cassette bandjes! Verder hebben wij ook c.d.s met rustige muziek (mantra’s en kennis) en met wilde dans muziek. Die eerste werken ook heel goed om de kleinste in slaap te krijgen. Als het een beetje monotoom is en rustig. Vallen ze zo rond slaap tijd in slaap. Mits wij in de auto natuurlijk ook rustig zijn!

Kadootjes

Een tip en idee van een moeder met 2 grotere jongens is: kleine cadeautjes inpakken en om de zoveel kilometer hen beloven dat ze er weer een uit mogen pakken. De jongens moesten dan zelf in de gaten houden wanneer het aantal kilometers weer voorbij waren. Deze kadootjes zijn bij de hema of action of zoiets gekocht en zijn allemaal leuk voor de autovakantie. Het was een hit zei ze. Ze heeft geen een keer ruzie met ze gehad of dat ze vroegen hoe lang het nog zou duren en dat soort dingen.

Voor onze dochter en zoon heb ik een keertje gewoon de reisspelletjes en boekjes ingepakt. Ook de leesboekjes die wij gewoon al thuis hadden liggen. En zo mochten ze gewoon één voor één gaande weg uitpakken. Dit vonden ze erg leuk en gaf extra veel plezier aan het spelen in de auto.

autovakantieSpelletjes met elkaar

Op de ouderwetse manier heb je natuurlijk talloze spelletjes die je in de auto kunt spelen. Er zijn spelletjes om je wat oudere kids even rustig te houden van : tel eens hoeveel gele auto’s je voorbij ziet komen! Tot wat moeilijker: tel alle cijfers van de nummerborden die je voorbij ziet komen bij elkaar op en dan vraag je na verloop van tijd hoeveel het is.

Maar je kunt ook hele leuke spelletjes met elkaar doen. Dit vinden wij heel leuk omdat je dan echt samen bezig bent. De kleinste kunnen gewoon mee doen. Omdat die het nou eenmaal super vinden om iets te roepen. Maakt niet uit wat. Als je dan heel enthousiast zegt: Goed zo! Is mijn ervaring dat ze al heel blij zijn en goed mee doen in plaats van erdoor heen drammen. Onze favoriete spelletjes op een rij:

Ik zie ik zie wat jij niet ziet en de kleur is. Deze speelde we al toen ik nog klein was, dus ik denk dat je hem wel kent. Maar even ter verduidelijking: Een deelnemer roept een kleur en heeft daarbij een voorwerp in gedachte die zowel in de auto als buiten de auto kan zijn. De andere moeten om de beurt raden wat het ding is met die kleur.

Een dier met de letter… Bij dit spelletje zegt diegene die aan de beurt is: Ik heb een dier in mijn hoofd met de letter … (bijv. A) De andere deelnemers moeten om de beurt raden welk dier het is dat begint met een A. De anderen mogen ook vragen stellen zoals: Heeft het poten, woont het op de boerderij etc. Maar diegene die het dier in zijn/haar hoofd heeft mag alleen antwoorden met Ja of Nee. Omdat het voor onze dochter soms te moeilijk was hebben wij nog een extra spelregel toegevoegd en dat is. Diegene met het dier in zijn/haar hoofd mag ook een tip geven. Maar alleen als hij/zij dat wil. En diegene die om een tip vraagt, heeft zijn beurt daarbij gehad.

Een alles met de letter… Het zelfde geldt als hierboven alleen kan het dan van alles zijn wat iemand in zijn/haar hoofd heeft. Het wordt dus ietsje moeilijker om te raden.

Om de beurt een dier roepen waarbij de eerste letter het zelfde moet zijn als de laatste letter van het vorige dier dat de vorige speler heeft genoemd.

Ook leuk is kwartet in de auto of als de kinderen wat ouder zijn, dammen, schaken, galgje, boter kaas en eieren en noem het maar op.

Liedjes zingen:

Dit doen wij ook heel graag. Van met de c.d.’s meebleren tot zelf liedjes zingen.

Ken je het lied van drie kleine kleutertjes? Dat vinden de allerkleinste geweldig. Leer ze het woordje ‘hek’ en bij elke keer voordat je ‘hek’ zingt, laat je een lange pauze vallen. Geheid dat ze na een tijdje voor jouw het woordje ‘hek’ zingen! Maar natuurlijk alle kleuterliedjes samen zingen, is een leuke bezigheid.

Van voor naar achter van links naar rechts is natuurlijk favoriet of een potje met vet.

Maar ook: Er reedt een cowboy over de prairie, het was cowboy Billy Boe… En daarbij moeten de kids elke keer een ander dier verzinnen waarmee de cowboy de boeven vangt. Echt leuk!

Nou je leest het hier! Een autovakantie is voor ons een ware beleving de hele autorit lang. En ook bouwen we genoeg rust momenten in zodat mijn man en ik ook even met elkaar kunnen praten. Natuurlijk zijn er ook plaspauzes, lunchpauze en indien nodig avond eten pauzes. Leuke autovakanties beleven samen met kinderen is een kunst. Maar als je het eenmaal geleerd hebt. Dan is het heel gezellig en leuk! p.s. wat je altijd bij je moet hebben: extra plastic tasje voor het afval & servetjes of keukenrol voor de ongelukjes 😉

SUCCES!

Heb jij nog super tips die ik niet genoemd heb? Of heb je wat gehad aan mijn tips voor een leuke autovakantie? En welke vind je de leukste? Ik lees het graag bij de reacties!

evazwart

Volg me via bloglovin.nl of like m’n Facebook pagina: opvoedenzonderstress.nl

Opvoeden Zonder Stress

15 gedachten over “Tips autovakantie zonder stress

  1. berkey

    Hey! Would you mind if I share your blog with my twitter group? There’s a lot of people that I think would really enjoy your content. Please let me know. Many thanks|

  2. Tessie Wittke

    Ich war sehr an der Fettabsaugung interessiert, vielen Dank, dass Sie meine Bedenken ausführlich beantwortet haben. href=”https://www.clinic-bellerive.ch/de/behandlungen/gesicht/augen/oberlidstraffung/”>oberlidstraffung

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge