Ruzie maken..

Mijn man en ik kunnen nog wel eens vurig discussiëren. Oftewel ruzie maken. Vaak over de meest nutteloze dingen eigenlijk! En heel vaak wordt het vurig of ruzie doordat een van de twee zich niet gehoord voelt door de ander. Haha, zo ver zijn we gelukkig al, dat we hier achter zijn. Hebben we toch wel zo’n 4 jaar over gedaan denk ik. Maar de belangrijkste reden dat we hier naar hebben willen kijken zijn onze kinderen. Want wij wilde niet meer ‘zo veel’ ruzie maken in het bijzijn van onze kinderen. En daarbuiten natuurlijk ook niet. Wij willen zelf het ‘goede’ voorbeeld geven.

ruzie

Liever harmonie dan ruzie

Ik heb zelf een aantal jaar in een samengesteld gezin gewoond waarbij mijn moeder met haar toenmalige man heel veel ruzie maakte. Dit was soms wel heel extreem hoor, wij zaten beneden en boven hoorde we het geschreeuw. Maar goed, toch wil ik natuurlijk liever in harmonie met mijn man dingen kunnen overleggen en zonder dat het zo geraakt, vurig of gevoelig wordt.

Want buiten dat we dat gewoon niet wilden voor onze kinderen, merkte wij wel dat het ‘ruzie maken’ zijn inpakt had op hoe zij in het leven staan. Opeens krijg je discussies die je daarvoor helemaal niet had, opeens merk je dat de kinderen met elkaar ook meer ruzie maken, of dat ze veel snauwen tegen jou en tegen elkaar. Of ze gaan zich erin mengen, en uitleggen hoe de een of de ander ouder het ‘bedoeld’. Vreselijk, ik kan mezelf dan wel voor mijn hoofd slaan!

ruzie

Jezelf straffen

Je kunt jezelf als ouder dan echt voor zoiets straffen, merk ik. Ik was zo boos op mijzelf als ik weer eens in de verleiding was gekomen om bijv. een onderwerp aan te snijden als de financiën of het werk in het bijzijn van de kinderen. Terwijl ik wist dat deze onderwerpen gevoelig lagen. Gelukkig zorgde die boosheid bij ons beide ervoor dat we oplossingen wilde bedenken waardoor dit niet meer of heel minimaal zou voorkomen. Één van de oplossingen was: elkaar beter leren kennen. Weten wat er bij de ander gebeurt, wat de irritatie veroorzaakt. Er samen voor kiezen om op gevoel opoffering te doen om de goede sfeer te behouden. Eerlijkheid van elkaar vragen of zelfs eisen om te kunnen beseffen bij jezelf, ben ik nu alleen maar aan het steken of kan ik een stap terug doen ook al ben ik boos. Als de een zich beter kan beheersen, dan moet die zich beheersen en dan moeten wij elkaar de tijd gunnen, later, als de kinderen op bed liggen, om de ‘ruzie’ eventueel uit te praten.

ruzieEen ruzie goedmaken

En als we dan ruzie hebben gemaakt, ( toch vind ik vurig discussiëren mooier klinken dan ruzie maken 😉 ) Dan hebben we als regel: we moeten het altijd goed maken. Oftewel sorry zeggen en elkaar knuffelen. Soms voelt dat super plastisch en ik heb echt moeite met sorry zeggen. Mijn man trouwens ook, maar hij doet het wel meer dan ik. ( terecht haha, nee hoor geintje ) Maar goed, dan nog, als ik het moeilijk vind moet ik het toch doen. Voor mezelf, omdat het mij een beter mens maakt, maar vooral ook voor de kinderen. Ik heb veel liever dat mijn dochter of zoon, nadat ze eens flink uit de slof zijn geschoten eerlijk kunnen kijken naar zichzelf en weten dat het voor de ander niet prettig was, of dat de andere helemaal niks kon doen aan de gevoelens die hij of zij bij hen opwekte. Dat ze dan eerlijk sorry kunnen zeggen en daarmee weer harmonie kunnen creeëren.

Haha, als ik het zo teruglees klinkt het wel erg halleluja, maar toch is dit de essentie. vind ik.

Hoe gaan jullie om met ruzie? Merken jullie de effecten op je kids? Ben je ook boos op jezelf of op de ander hiervoor? Hoe ga jij hiermee om? Nog goede tips? Alles is welkom. Ik ben benieuwd!

evazwart

 

Wil je op de hoogte blijven en als eerste weten wanneer er een nieuw artikel online komt? Volg me dan via bloglovin.nl

Opvoeden Zonder Stress

Je kunt ook onze facebookpaging: opvoedenzonderstress.nl liken, als je dat leuk vind :-)

6 gedachten over “Ruzie maken..

 1. Henny

  Ik vind ruzie maken en het daarna weer goedmaken best lastig. We hebben gelukkig niet vaak ruzie, ook niet waar de kinderen bij zijn, maar soms moet iets er gewoon even uit. Aan de ene kant doe ik dat liever niet waar de kinderen bij zijn. Ik wil ze in een veilige en harmonieuze omgeving op laten groeien. Maar aan de andere kant leren ze er ook weer van dat ook papa en mama het niet altijd met elkaar eens zijn. Het is goed dat ze dat ook af en toe zien. Maar het belangrijkste daarbij vind ik het dat ze ook zien dat papa en mama het weer goedmaken. Maar het liefste voorkom ik het waar de kinderen bij zijn.
  Henny onlangs geplaatst…Update 2 van de moestuintjes.My Profile

 2. Sophie

  Oh wauwie knap hoor! Ik maak het ook goed na wat woorden voordat ik bij diegene vertrek. Of dat nu thuis is of ergens anders. Ik wil nooit spijt krijgen van iets wat je nooit meer goed kunt maken 😉
  Sophie onlangs geplaatst…Na uren huilen…My Profile

 3. Vlijtig Liesje

  Wij hebben ook wel eens verhitte discussies. Maar ik vind ook dat je daar als ouders niet te bang voor moet zijn. Zo lang je netjes met elkaar omgaat tijdens zo’n discussie kunnen kinderen er ook wat van leren. Namelijk hoe je netjes ‘ruzie maakt’ en dat het niet betekent dat je een hekel aan elkaar hebt. Dat het er bij hoort en hoe je het moet oplossen.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…7 Tips om minder te strijkenMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge