Koorts – natuurlijke tips

Winter koorts, zo te merken is het nog niet helemaal over met de winter griepjes. De een na de ander is ziek bij ons op school. Gelukkig gaat het aardig met mijn twee spruiten! En waren ze alleen maar een beetje verkouden. Lees hier mijn tips wat ik doe als ze koorts hebben!Koorts

Citroen sokjes:

Al toen mijn kleintjes heel klein waren, kreeg ik de tip van mijn moeder: citroen sokjes. Huh?! Hoor ik sommige denken. Ja, het is een natuurlijke manier om de koorts wat te laten zakken. Het werkt wel echt! Maar natuurlijk niet heel langdurig. Dus hou het goed in de gaten. Wat wij doen: wat drupjes citroen op de onderkant van de sokjes en dan aan de voetjes. Daarna nog een sokje eroverheen of lekker in bed met een dekentje eroverheen.

Borstvoeding: 

Zoals jullie al eerder hebben gelezen raadt ik als je borstvoeding geeft, altijd borstvoeding aan als de kinderen ziek zijn of koorts hebben. Zoals ik ook al eerder aangaf. Hier zitten de meeste anti-oxidanten in dan waar dan ook. Kan alleen maar gunstig zijn lijkt mij.

Bouillon:

Ook zo’n tip van mijn moeder bij griep met koorts. Lekker bouillon drinken. Het een mineraalrijk drankje. Ideaal als je kindje koorts heeft, want koorts kan leiden tot uitdroging. En mineraalrijk eten of drinken kan die uitdroging verminderen en of voorkomen. Bovendien willen kindjes met koorts vaak liever drinken dan eten.KoortsWater drinken:

Of slappe thee. Zoveel mogelijk vocht om het lichaam te helpen met de hitte van de koorts om te gaan.

Veel slapen:

Koorts is eigenlijk heel goed. Ik leg het altijd zo uit aan mijn kinderen: In je lijf zitten goede bacteriën en slechte bacteriën. Als je ziek bent dan zijn er wat meer slechte bacteriën gekomen. Dan gaan ze in je lijf strijden. De goede bacteriën moeten natuurlijk winnen om weer gezond en beter te zijn. Je lijf helpt de goede bacteriën door het heel warm te maken in je lijf. Dat heet koorts. De slechte bacteriën kunnen namelijk niet goed tegen die hitte. En dan gaan ze weg. En jij kunt je lijf  en de goede bacteriën ook helpen, door veel te slapen. Dan heeft je lijf nog meer energie om te strijden. En daar geloof ik heel erg in. Het beste medicijn tegen alle griepjes is slapen.KoortsGeen snoep:

Eigenlijk altijd als mijn kinderen ziek zijn, krijgen ze alleen maar gezonde dingen. Als ze al willen eten. Ik geef ze geen snoep, chocola of chips of wat dan ook. Alles gericht om het lijf geen afleidingen te geven om weer beter te worden. Ik ga dan zelf ook niks lekkers eten. Want dat vind ik zielig.

Appel met kaneel:

Nog iets wat mijn moeder ons vaak gaf als wij ziek waren of koorts hadden: geraspte appel met kaneel. Grappig. Want ik hoorde van een vriendin uit Letland dat zij dat standaard gebruikt bij haar kinderen als ze koorts hebben. Ze doet kaneel op een pleister en plakt die onder de voetjes. (blijkbaar nemen de voeten heel snel op) Of ze maakt een badje met kaneel en geelwortel ( tumeric ) en laat ze daarin baden.KoortsSelenium:

Tot slot nog een tip van Kyra de Vreeze (uit het kookboek Veggiekidz) niet persé bij koorts maar wel bij griep: Eet veel voedsel dat selenium bevat voor extra weerstand. Geef je kindje bijv. elke dag 3 paranoten en het krijgt alle selenium de het nodig heeft binnen.

Zetpil:

Hier grijp ik pas als allerlaatste naar. Juist omdat ik vaak van mijn moeder en antroposofische huisarts heb gehoord dat het altijd beter is om de koorts zijn werk te laten doen. En als ik dan een zetpil gebruik, dan ook liever de homeopatische variant. Die werkt ook prima. Soms moet je even zoeken, maar de meeste drogisterijen hebben ze nog wel. Natuurlijk heb ik altijd wel paracetamol in huis. Mocht het echt in één keer mis gaan. Allebei mijn kinderen hebben een koortsstuip gehad. Hier zal ik ook nog een artikel aan wijden. Maar zelfs dan is het advies niet altijd een zetpil. Want als de pieken en dalen te ver van elkaar af staan qua temperatuur dan kan er ook een koortsstuip optreden. En dat is echt even schrikken.

Wat doen jullie als je kindje koorts heeft? En hebben jullie nog super tips?
Wat zijn de gewoontes van jullie ouders? Ik ben benieuwd naar jullie reacties hieronder!

evazwart

P.s. Wil je deze website gemakkelijk volgen? Klik dan op ‘Follow’ via bloglovin.nl!

Er is ook een facebooksite : opvoedenzonderstress.nl. Zo kun je deze site gemakkelijk delen met je vrienden. Geef me je duim als je dit leuk vind!

5 gedachten over “Koorts – natuurlijke tips

  1. yvette

    Handige tips weer! Wanneer je geen citroen in huis hebt…. mijn moeder deed ons altijd azijnsokken aan. Even sokjes in azijn drenken en aandoen voor je kleine gaat slapen, (handdoek op je matras is wel handig) of anders dampo onder de voetjes met sokjes… zelfde effect.

  2. zomersproetje

    Bedankt voor de tips! Die van die citroen kende ik nog niet. Gelukkig heeft mijn dochter nog geen echte koorts gehad (wel wat verhoging). Slapen is ook een erg goed medicijn.

  3. superbeets

    magnificent points altogether, you simply won a emblem new reader. What may you suggest about your put up that you made some days in the past? Any sure?|

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge