KellyC – zwanger & diabetes type 1

Super leuk dat Kelly Donders van blog www.kellycaresse.nl tijd voor mij vrij maakte om dit interview te doen! Ze is fulltime (mama) blogger en een groot voorbeeld voor mij. Ze blogt o.a. over haar leven als moeder met diabetes type 1.

e9adbc09-45e5-4c32-8401-698dd922a137_zps5b360cc9


Ik was best een beetje zenuwachtig. Uiteindelijk was het super leerzaam en gezellig! Haar dochtertje heet Lana, vol liefde sprak ze over haar. Ze is echt een lieve meid. Lees hier het interview.

7ea5eaee-ab44-4b0d-b783-facfe1f1513d_zps15c986dcJe bent moeder met diabetes type 1. Hoe merk je daar iets van in je dagelijks leven? En met Lana?

Nou, ik denk vooral dat ik iets beter naar mijn lichaam moet luisteren. Ik moet op bepaalde tijden eten.
Je moet namelijk goed voor jezelf zorgen met diabetes type 1. Nu is Lana nog klein en merkt ze er misschien niet veel van. Alleen als ik wat minder weerstand heb.
Ik heb meer structuur nodig in mijn leven en dat is voor kleine kinderen juist fijn. Het is pas storend als ik me op de een of andere manier niet aan de structuur houd of door situaties, het mij niet lukt. Het kan ook dat ik door stress of hormonen een lage suiker heb en dan is het vervelend. Dan moet ik haar stil leggen. Want dan moet ik direct iets doen. Ik denk dat als Lana ouder is, ze wel meer bewust zal zijn van dat haar moeder diabetes type 1 heeft.

Jou bevalling was niet zonder risico’s (luister hier het verhaal). Als je nu zou weten dat het zo zou gaan, wat zou je dan anders hebben gedaan?

Het risico is er gelukkig niet om het opnieuw mee te maken. De kans is niet heel erg groot dat ik het hellp-syndroom opnieuw krijg. Een vroeg geboorte is ook niet altijd risicovol. Ik ben daar dan ook niet bang voor. Als ik weer zwanger zou zijn, dan neem ik me voor om het bewuster mee te maken. Maar ik denk dat iedere moeder dat zich voorneemt bij de tweede. Misschien heb ik de signalen beter door. Ik zou het beter in de gaten houden. Maar ik was deze keer ook gezond verklaard en drie dagen later lag ik in het ziekenhuis. Wat ik wel zou doen, eerder zorgen dat alles klaar is.

10903180_1094677710559223_492583503_nHeb je nog goede tips als je zwanger wilt worden en je hebt diabetes type 1?

Ik krijg heel veel mailtjes van moeders die een kinderwens hebben, maar bang zijn om de stap te zetten. En ik zou die willen zeggen, maak je geen zorgen en volg je gevoel. Ga er voor als je ervoor wilt gaan. Het kost natuurlijk meer energie, maar dat is bij een zwangerschap zoiezo. Het is wel heel belangrijk om gezond(er) te leven. Een andere moeder kan makkelijker iedere dag een taartje gaan eten bij de Hema. Dat is bij een moeder met diabetes type 1 gevaarlijk voor het kindje. Bij ons wordt de baby gelijk benauwd als de suiker te hoog is. Zoiezo is het de eerste twaalf weken heel risicovol, omdat de organen dan gevormd worden van het kindje. Het is dan ook vooral heel erg belangrijk om goed te spreken met je diabetes team. Maar weet je, anderen kunnen ook een hoge bloeddruk krijgen, tijdens de zwangerschap. Dat is een zelfde soort discussie als wel of niet roken tijdens de zwangerschap, vind ik.
Maar wat ik vooral een moeder met diabetes type 1 wil meegeven: Volg je gevoel! En goed voor jezelf zorgen, is ook heel belangrijk.

Ik ga bewuster om met wat ik Lana te eten geef. Ik heb op mijn blog geschreven over suikervrij opvoeden, hier ben ik een voorstander van. Suiker is zoiezo erg ongezond. Door diabetes hou je natuurlijk ook rekening met de voeding van je kindje.

Hoe heb jij de eerste maand na je bevalling meegemaakt? Wat kon je wel en wat kon je niet?

Door het hellp-syndroom was ik erg veel aan het spugen en ik was heel zwak. Maar ik wilde toch heel graag borstvoeding geven. Dus daar heb ik wel hard voor geknokt om dat te kunnen doen. De eerste maand was een roes van herstellen een wennen aan de situatie en me daarop instellen.

10950569_402211363273934_1518225531_nWat hield jou op de been die eerste maand door te komen?

Ik denk gewoon Lana zelf. Zij liet mij inzien ondanks dat het leven en gezondheid niet vanzelfsprekend is, dat zij echt een wonder is. Een lichtpuntje. En juist die borstvoeding, dat was juist een motivatie om te herstellen. Vooral wat we op die manier deelde als ze dronk, dat gaf me zoveel kracht. Hoe ze me aankeek en hoe ze bij me lag. Ik heb daar in die tijd heel veel aan gehad. En nog steeds geniet ik erg van het moeder zijn en geniet ik van Lana. Ze maakt me aan het lachen.

M’n lichaam was niet veilig voor haar, daarom moest ze geboren worden en uiteindelijk heb ik iets kunnen geven wat wel goed en veilig was voor haar. Dat deed mij goed. Dat mijn lichaam iets kon geven wat goed voor haar was. En daarom heb ik borstvoeding gegeven en geef ik het eigenlijk nog steeds.

Heb je tot slot nog meer tips voor vrouwen die zwanger willen worden met diabetes type 1? Hoe kunnen zij zich bijv. het beste voorbereiden?

Vertrouw gewoon op je eigen lichaam en nadat je goedkeuring hebt gekregen van de artsen ga er dan gewoon voor. En wees erop voorbereid dat je continu bezig bent met eten en je gezondheid, dus discipline is belangrijk. Want ik moest me ook aan een bepaald eetpatroon houden. Ik moest veel brood eten en ik houd eigenlijk erg veel van havermout in de ochtend en spagetti in de avond. Dat soort gerechten.
Het is hard werken, maar het is het waard. En je komt er wel doorheen. En het is belangrijk om goed contact te hebben met je artsen.
En natuurlijk met je partner. Je kan zelf heel gezond eten, maar als je partner naast je lekker chips zit te eten, dat zijn dan hele zware momenten, dus hij moet dan met je mee doen.
En de man heeft vaak het gevoel niks te kunnen doen, maar dat kunnen ze nu wel degelijk.10725019_255222554648012_451808675_nNou, nogmaals super bedankt Kelly voor je tijd! Ik vind je super krachtig. En wat een prachtig verhaal dat Lana jou door je de eerste maand heen heeft geholpen tijdens jou herstel als kersverse moeder! Enorm bedankt voor je tips, ik hoop dat een heleboel (toekomstige) moeders hier wat aan hebben!

Ik heb ook nog een 5x vragen met Kelly gedaan. Die komt volgende maandag online.

evazwart

Wat vind jij van dit interview? En van Kelly? En van haar tips? Heb jij ook ervaring met diabetes type 1 en moeder zijn of zwangerschap?

Wil je op de hoogte blijven van mijn posts? Volg dan deze blog via blogloving.nl! Ik heb ook een facebooksite: opvoedenzonderstress.nl. Als je het leuk vindt, geef me dan jou duim :-)

2 gedachten over “KellyC – zwanger & diabetes type 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge