Een moeder is een leider

Ik was had een leidinggevende functie op mijn 23ste en ik werd moeder op mijn 21ste. Ik leidde 12 man. Hoe dan? Eigenlijk omdat ik geloof dat als je een moeder bent, dan ben je zeker ook een goede leider. Hieronder zal ik jullie precies vertellen wat het volgens mij inhoud om een goede leidinggevende te zijn. En waarom dit zo overeenkomt met moeder zijn..

moeder

Zorgzaamheid

Als jij het gevoel hebt ervaren dat je als moeder wilt zorgen voor jouw kinderen. Dan kan je dat ook voor andere mensen. Mensen op de werkvloer hebben ook erkenning nodig. Dat je het goed met ze voor hebt. In je acties en in hoe je bent en tot ze praat. Je hebt een bepaalde zorgzaamheid voor het product dat jouw team moet produceren of moet creëren. Een positieve sfeer creëren is ook heel belangrijk. Je kinderen zijn veel vrolijker als jij overheersend positief bent. Exact hetzelfde geldt voor de sfeer op de werkvloer.

ruzie, moeder

Structuur

Dit is ook belangrijk als leidinggevende. Er moet een leidraad zijn. Een ritme. Er moet duidelijk zijn wat er verwacht wordt door het bedrijf van jou team members. Het moet zichtbaar zijn hoe haalbaar het is. Als jouw kindje niet eten geeft, of verschoond of op bepaalde tijden laat slapen. Of een bepaald ritme geeft in de dag, zijn ze naar mijn ervaring veel eerder van slag en in de war. Zo ook met jouw team members. Ze hebben nodig dat je duidelijk bent.

Veiligheid

Natuurlijk laat een kindje heel snel aan jou als moeder zien als het zich niet veilig voelt. Het gaat vaak huilen. Mensen in jouw team laten dat niet zien maar gaan wel tegen anderen of tegen elkaar ‘huilen’. Ik was bijvoorbeeld heel strikt op de regels van loonverhoging. Mijn bazen zagen dit niet als zo belangrijk als mij. Waardoor mijn team leden lang niet te horen kregen als zij een loonsverhoging zouden krijgen. Ik bleef vragen en mijn opperste aandringen op de regels van het bedrijf. En zorgde er zo voor dat de team leden zich ‘veilig’ en gewaardeerd voelden.

moederCommunicatie

Misschien herkenbaar dat als je jouw kindje negeert je constant mama, mama, mama, mama hoort tot je toch antwoord geeft of gaat luisteren? Of dat als je niet rustig de tijd neemt om een situatie of een verandering uit te leggen je kindje veel meer ‘van de kaart’ kan zijn? Hetzelfde met je team! Zeker als er bijv. een conflict is of een misverstand. Hoe langer je wacht hoe meer jouw team ‘van de kaart’ is.

Alles regelen

Wat vindt je van al die verjaardagen, het huishouden, kindjes verzorgen, de relatie goed houden, kinderen naar school, clubjes, speelafspraakjes e.d. regelen? Hierbij rekening houdende met gevoelens, praktische oplossingen, voorkeuren, dat iedereen het goed heeft? Dat is nog al een hoop ervaring vind ik. Als je iemand wil hebben als leidinggevende die alle ballen hoog kan houden en kan zorgen dat alles geregeld wordt? Neem een moeder zou ik zeggen…

moederDrang om het goed te doen

In mijn optiek iets wat elke moeder heeft. Omdat jouw kindje je alles is. Al in de buik als je zwanger bent. Je wilt het beste voor je kind. Je wilt de beste moeder zijn. En wordt hier ook wel eens flink onzeker van. Een goede leidinggevende heeft in mijn ogen ook de drang om het goed te doen. Het product moet goed afgeleverd worden en de teamleden moeten een goed gevoel eraan over houden. Althans dit is mijn mening.

Oplossingsgericht zijn

Als moeder moet je oplossingsgericht zijn. Er gebeuren zoveel dingen als er kinderen komen in je leven. Dat je snel moet kunnen schakelen, flexibel zijn. Je moet oplossingen kunnen zoeken en vinden. En je hebt als je al even moeder bent hier ook ruim ervaring in op gedaan. Dit is ook zeker een positieve eigenschap als je die bezit als leidinggevende. Geen twijfel over mogelijk.

Als werkgever zou ik dan ook zeker een moeder aannemen met het liefst meerdere kinderen. Deze moeders hebben in de praktijk zoveel moeten leren en ervaren dat zij deze kennis feilloos kunnen inzetten op de werkvloer.

En moeders, wees dus niet onzeker als je een sollicitatie gesprek in gaat, want je hebt echt meer skills verworven dan je denkt waar werknemers op zitten te wachten! Je moet het alleen gaan toepassen in een wellicht nieuwe omgeving. Maar als je jouw team of collega’s als jouw kinderen gaat zien ( zonder belerend te worden natuurlijk ). Dan heb ik er geen twijfel in, dat je een super werkprestatie neer gaat kunnen zetten voor dit bedrijf!

Wat vindt jij? Mee eens? En ben je een moeder of een werkgever. Wat is jouw ervaring?

evazwart

Volg me via bloglovin.nl of like m’n Facebook pagina: opvoedenzonderstress.nl

Opvoeden Zonder Stress

10 gedachten over “Een moeder is een leider

  1. berkey

    What’s Taking place i am new to this, I stumbled upon this I’ve found It absolutely helpful and it has helped me out loads. I am hoping to give a contribution & aid different users like its aided me. Good job.|

  2. thefeed

    I’m not that much of a internet reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to come back later. Many thanks|

  3. superbeets

    Great post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Extremely useful information particularly the last part :) I care for such info much. I was seeking this particular info for a very long time. Thank you and best of luck.|

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge