7 natuurlijke tips bij eczeem bij kids

Laatst kreeg ik de vraag of ik een goede tip had bij eczeem voor een baby meisje. Zelf hebben mijn kinderen hier in hun baby tijd nooit last van gehad, gelukkig. Maar op latere leeftijd mijn dochter wel.. Ik heb hieronder een aantal tips op en rij gezet die ik heb ingezet bij het voorkomen en verminderen van eczeem bij mijn kinderen toen ze heel klein waren t/m nu. En een aantal tips die ik op internet heb gevonden.

eczeem

Tip 1: Eet geen suiker tijdens de borstvoeding. Of koop suikervrije babymelk (Als die bestaat..)

Misschien omdat ik ze suikervrij opvoedde, dat wil zeggen ik at bij mijn eerste kindje vrijwel geen suiker in het begin omdat ik duidelijk kon zien dat de buikkrampjes waar ze z’n enorme last van had afnamen en verdwenen als ik dit wegliet uit mijn voeding. Ik had daarvoor al van alles geprobeerd. Maar elke keer als ik beschuit met muisjes had gegeten had zij de volgende dag buik krampjes. Ik heb het weg gelaten en opeens waren de heftige buikkrampjes waar ze niet van kon slapen weg. Ik heb haar geen suiker gegeven tot ze 2 jaar was. Bij mijn tweede heb ik het ook zo gedaan. Maar hij heeft nooit last gehad van buikkrampjes. Hij is wel eerder begonnen met af en toe iets lekkers vanaf 1 a anderhalf denk ik. Omdat mijn dochter dat ook mocht. Maar toch hield ik het bij beide goed in de gaten.

eczeem

Tip 2: Smeer je kindje/baby in met olie voor dat je hem/haar in bad of onder de douche doet.

Dat heb ik altijd gedaan. Ik deed dat met een baby massage. Geleerd van mijn schoonmoeder. Dat is iets wat heel gewoon is in de Hindustaanse cultuur. Voor het badje masseren met olie. Het enige verschil? Ik gebruikte natuurlijke olie i.p.v. bijv. Zwitsal olie. of die van de kruidvat. Ik gebruikte de olie van Weleda. Altijd. Ook gebruikte ik bij schrale plekken ( bij het verschonen vooral ) Weleda billenzalf. Met de natuurlijke Calendula erin. Ik hoorde later van een Ayurvedische dokter dat het heel goed is om dit later te blijven doen als ze dreumes of kleuter worden. En zelfs adviseerde hij dit voor volwassenen die veel last hebben van een droge huid en vooral in de winter. Het zorgt ervoor dat de huid een soort beschermlaagje krijgt voordat het onder het warme water gaat. Waardoor het water minder de kans krijgt om de huid uit te drogen. Eventueel kun je dan daarna jezelf insmeren met een natuurlijke bodylotion. Het klonk mij wel logisch in de oren. Omdat ik ook al eens hoorde dat een kapster voor mij zusje had geadviseerd aan mijn moeder om crème spoeling voor dat zij ging zwemmen in het chloor in haar haren te doen. Waarom? De schadelijke stoffen van het chloor komen dan minder bij de haren omdat er een ‘bescherm’ laagje omheen zit.

Koorts, eczeemTip 3: Water drinken helpt o.a. ook tegen eczeem.

Tja, het blijft terug komen hoor dames! Dat water drinken. Het schijnt zo te zijn dat eczeem verergerd wanneer een huid droog is. En dan helpt water drinken weer echt super. Doordat je het in neemt wordt het opgenomen door je lichaam. En het lichaam zorgt er weer voor dat je huid goed gehydrateerd wordt. Dus of ik dronk veel water tijdens het borstvoeding geven zodat ik niet te dikke stroperige borstvoeding had, maar genoeg vocht. En op de warme dagen en vanaf de leeftijd dat het ‘mocht’ gaf ik de kleintjes extra slokjes water.

Tip 4: Zemelen in een zakje in het bad ( tip van mijn tante ).

Dit is een tip waar mijn tante bij zweert! Haar jongste zoon had enorm veel last van eczeem toen hij een baby was. Echt zielig want huilen dat hij deed! Het deed pijn bij het slapen en bij het verschonen en als men hem aanraakte. Heel zielig lijkt me dat! Maar goed. Zij had een oma tip gevonden. Doe een handje vol zemelen ( gewoon te koop bij de bio supermarkt ) in een katoenen washandje en bind het dicht met een (wol) touwtje. Dit zakje legde zij in het water tot het badje helemaal wittig werd. Hier werd mijn neefje lekker dagelijks in gebadderd en de eczeem zag geen kans meer om op te komen.

eczeem

Tip 5: Kokosolie smeren op de eczeem plekken, sommige zweren erbij.

Dat las ik op een de site van ‘Optimale Gezondheid‘. Heel interessant want het schijnt dus als je pure kokosolie ( o.a. te verkrijgen in elke bio winkel ) op de eczeem plekken smeert, het de huid voorkomt uit te drogen. En kokosolie bepaalde stoffen bevat die het genezen van de eczeem plek bevorderd. Hij zegt ook op zijn site dat dit vooral de ervaring is van vele mensen.

Tip 6: Extra multi vitamine en huidbeschermers van binnen uit.

Dit heb ik bij mijn tweede zwangerschap veel gedaan. Als ik mijn dochter goed elke dag laat drinken van een kwalitatief erg goede multivitamine. Dan zijn haar schrale plekken en witte plekken volledig weg. Haar huid is mooi bruin en glimmend. Doe ik dat niet dan komen de plekken langzamerhand terug.  Mijn zoontje is twee en heeft nog nooit ook maar een schrale plek gehad. Ik neem deze multi vitamine zelf al sinds ik twee maanden zwanger ben en ook toen ik borstvoeding gaf. Het geeft mij een goed gevoel over hoe ik mijn kinderen bescherm en hun immuun systeem optimaal houdt. Want ik las ook het volgende: “Eigenlijk is eczeem een verzamelnaam van aandoeningen waarbij er sprake is van een ontstekingsreactie van de huid. In veel gevallen gaat het om een extreme reactie van het immuunsysteem.” Dus als ik het idee heb dat ik het immuunsysteem van mijn kinderen optimaal bescherm. Heb ik het idee dat dingen als eczeem geen kans krijgen om de kop op te steken. Dit is natuurlijk geheel mijn persoonlijke gevoel hierover. Maar het feit dat mijn dochter totaal geen last heeft van haar ‘ruwe’ kriebelende plekken. Is voor mij als ervaring genoeg.

eczeem

Tip 7: Homeopathie behandeling.

Een vriendin van mij zweert weer bij homeopatische behandelingen. Er schijnen behandelingen te zijn specifiek voor eczeem. En ook specifiek voor eczeem bij baby’s of jonge kinderen. Ook hier is er natuurlijk weer sprake van geen wetenschappelijke bewijzen. Maar de vele ervaringen zeggen voor mij meer dan genoeg. Ook zou ik persoonlijk veel liever iets kiezen als homeopathie of natuurlijke crèmes. I.p.v. hormonen zalven e.d. Als het dan toch te maken heeft met het immuun systeem, dat eczeem de kop op kan steken, dan rommel ik daar persoonlijk zelf zo min mogelijk aan bij hele kleine kinderen. Omdat ik het persoonlijk vooral belangrijk vind dat het immuun systeem zich goed ontwikkelen kan. En beschermd blijft. Juist als ze zo klein zijn.

Nou, ik hoop dat jullie wat gehad hebben aan deze tips! En mocht je zelf nog toevoegingen hebben dan hoor ik het heel graag. In de reacties hieronder. Hebben jullie ervaring met baby’tjes met eczeem of ken je mensen in jou omgeving die dat hebben? Deel dan vooral dit bericht. En hopelijk kunnen we al deze lieve kindjes samen helpen bij een stukje verlichting van het vervelende eczeem probleem. :-)

evazwart

P.s. Wil je op de hoogte blijven van de artikelen die ik plaats? Schrijf je in voor de nieuwsbrief of volg me via bloglovin.nl . We hebben ook een Facebook pagina: opvoedenzonderstress.nl Ik vind het heel leuk als jullie deze pagina liken.

Opvoeden Zonder Stress

18 gedachten over “7 natuurlijke tips bij eczeem bij kids

 1. Sylvia

  Eczeem….. ik haat het. Heb hetzelf. De oudste heeft het hier ook. Bij hem is het grotendeels weggegaan door te stoppen met koemelk en over te gaan op soja melk. Jongste gaat vanaf het begin daar al op mee en heeft geen last.
  Als ik wist waar het bij mij door kwam…. ik zou er gelijk wat aan doen. Stress en droogte zoals de herfst/winter zijn vaak de oorzaak. Maar zoals nu wanneer ik geen stress ervaar en het juist beter weer wordt begint het ook weer. Al heb ik zo’n vermoeden dat de hooikoorts daar een groot aandeel in heeft.

  Smeren is echt een goed middel om te voorkomen. Maar soms helpt dat zelfs niet.

  Bij de oudste helpt smeren, smeren en smeren (vette zalf of calendula) en als het echt heel erg ontstoken is dan een crème van de dokter om het rustig te krijgen. Gelukkig is dat maar eens in de zoveel tijd.
  Ikzelf kan niet tegen de crème van de dokter, wordt het alleen maar erger van. Het is ook nog eens altijd in mijn gezicht. Een antibioticakuur gebaseerd op een hoog alcoholpercentage is het enige dat hier helpt.

 2. Aubrey

  mijn dochter had ook last van eczeem. Na een strandvakantie was de eczeem zo goed als weg, maar snel daarna kwam het weer terug. Ik heb toen voortaan Himalaya zout in haar bad gedaan, om de zee na te bootsen en verder geen zeep meer gebruikt. Zout ontsmet ook. Sindsdien heeft ze geen last van eczeem meer. Ze gaat nu nog steeds twee keer per week in haar zoutbadje.

 3. EvaVisser Bericht auteur

  Die heb ik ook ergens gehoord ja, Judith. Stress vermijden! Ik zal wel een artikel schrijven hoe ik dat doe 😉 Kun jij weer vertellen hoe jij dat doet :-) Liefs! Eva

 4. EvaVisser Bericht auteur

  Vervelend voor jou en voor je kids, Silvia. Heb je al deze tips al geprobeerd? Fijn dat smeren enigszins helpt! Wie weet dat natuurlijke voedingssupplementen of homeopathie ook iets voor jullie kan doen? Veel sterkte in je zoektocht naar iets passends! Liefs, Eva

 5. EvaVisser Bericht auteur

  Wat goed Aubrey! Misschien naar het strand verhuizen 😉 Goede tussenoplossing dat Himalaya zout in Bad. Doe ik zelf ook wel eens. Schijnt heel goed gif en afvalstoffen af te voeren 😉 Liefs Eva!

 6. armanda

  Eczeem kan ook ontstaan door toevoegingen in ons voedsel. Mijn oudste dochter reageerde extreem op smaakversterkers (gmo) e 621 . Ook kunnen geur kleur en andere toevoegingen flinke huid reakties veroorzaken. Wij eten niets meer uit zakjes pakjes en potjes met toevoegingen. Het eczeem was met 6 weken helemaal verdwenen succes

 7. EvaVisser Bericht auteur

  Bedankt Armanda, voor je toevoeging. Misschien een goede tip voor andere ouders om daar ook eens naar te kijken. Baad het niet dan schaadt het niet, zeg ik maar! Liever een eczeem vrij kindje zou ik hebben. Fijn dat dit voor jullie zo goed werkt! Liefs, Eva

 8. mobile legend hack

  I have to point out my respect for your kind-heartedness
  giving support to persons that should have assistance with this topic.
  Your special commitment to passing the message all around was pretty effective and have usually encouraged girls like me to
  get to their endeavors. Your own helpful report denotes a great
  deal to me and far more to my fellow workers. Thank you; from
  each one of us.
  mobile legend hack onlangs geplaatst…mobile legend hackMy Profile

 9. mobile legends cheat

  Hey there! Someone in my Facebook group shared this site
  with us so I came to take a look. I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers!
  Outstanding blog and terrific design.
  mobile legends cheat onlangs geplaatst…mobile legends cheatMy Profile

 10. mobile legends hack

  Oh my goodness! Impressive article dude! Thanks, However I am encountering problems with your RSS.
  I don’t know why I can’t join it. Is there anybody having
  the same RSS problems? Anyone that knows the answer can you kindly respond?

  Thanks!!
  mobile legends hack onlangs geplaatst…mobile legends hackMy Profile

 11. plumbing layout

  Thanks for the marvelous posting! I quite enjoyed reading it,
  you happen to be a great author.I will remember to bookmark your blog and will often come back sometime soon. I want to encourage one to continue
  your great writing, have a nice day!
  plumbing layout onlangs geplaatst…plumbing layoutMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge