5xvragen met Linda van Mamaliefde

Linda van Mamaliefde is de eerste moeder waarvan ik een mailtje kreeg om mee te doen met deze categorie op opvoedenzonderstress.nl. Later kwam ik Linda ook tegen in een Facebook groep voor Mamabloggers, heel leuk, want binnenkort hebben we een ‘date’. Met Mamaliefde schrijft ze over moederschap, maar ook over succesvol bloggen en ook heeft zij een pedagogische achtergrond. Dat wordt een interessante ontmoeting! Maar nu eerst dit korte interview. Vooral het naar bed brengen doet zij op een slimme manier vind ik! Lezen jullie mee? En laat vooral weten wat jij hiervan vindt bij reacties!

Mamaliefde

Naam moeder: Linda, 29 jaar. Is gastouder van beroep. En blogger voor Mamaliefde.nl.
Dochter: Edith, 2,5
Zoon: Hendrik 1 jaar

Wat is het slaap ritme of hoe is de planning voor het naar bed gaan bij jullie?

Rond zeven uur is het hier in huis bedtijd. In principe geldt dit voor beide kinderen, voor de jongste zijn we hier een stuk coulanter in. Hij slaapt namelijk erg veel en lang. Dat proberen we overdag te beperken zodat hij in de nacht een goede ruk maakt en niet een paar keer wakker wordt. Als het zo ver is, waarschuwen we altijd eerst even. Kan onze peuter zich er alvast op voorbereiden en dwarsliggen. Dan gaan we naar boven. In de babykamer staat de commode waar we ze uitkleden, schone luier aan en pyjama. Om de dag gaan ze onder de douche / in bad. Nog even tandjes poetsen en naar bed. Daar krijgen ze een kus / knuffel van mij en leest papa ze nog even voor. Gelukkig slapen ze over het algemeen ‘s-nachts door. Als ze toch wakker worden en er uit komen om te spelen (peuter) dan brengen we haar vrij resoluut terug in bed tot ze wel gaat slapen. Is er iets anders aan de hand dan halen we ze er even uit, even knuffel en hopen dat ze weer gaan slapen. Bij peuter kruip ik er gewoon even naast. Als dat niet helpt, en de luier het probleem niet is geven we ze soms een flesje of mogen ze even bij ons in bed. Aangezien we dan zelf niet kunnen slapen verhuizen ze na een knuffel naar de co-sleeper of terug naar hun eigen bed.

Wij hanteren in principe een kindvolgend ritme. Zeker voor jonge baby’s. Dat wil zeggen dat we ze naar bed brengen als ze aangeven moe te zijn. Dat kan dus prima pas om tien uur zijn. Dan liggen ze wel gewoon in de box. Beide kinderen sliepen rond de drie maanden al de hele nacht door. Vanaf het doorslapen hebben we een vaste bedtijd aangehouden.

Wat en rond welke tijden krijgt je kindje tijdens de dag te eten? En wat en wanneer eet jij?

Er zijn vaste eetmomenten op de dag, waarbij we aan tafel eten. Bij het ontbijt krijgen ze een boterham en beker melk. Momenteel is smeerkaas favoriet, zelfs nog boven hagelslag wat daarvoor populair was. Zelf ben ik niet van het brood dus eet dan graag een kom yoghyrt. Tussen de middag wederom een boterham, vaak met iets ‘lekkers’ maar wel verantwoord erbij als een extra plak kaas, komkommer etc. Zelf ben ik dan meer van een warm broodje, of een tosti of iets dergelijks. En het avondeten; waarbij iedereen gewoon eet wat de pot schaft. Tussendoor zijn er ‘snackmomentjes’ waarbij ze fruit, rijstewafels, soepstengels, mariakaakjes en heel af en toe een chocolaatje krijgen.

Wat is het favoriete spel, grappig move (en) of speelgoed waar je kindje mee speelt/graag doet op dit moment?

Dat wisselt vrij sterk per dag. Onze zoon is nu bezig met gaan staan. Door hem vast te houden of ondersteunen zodat hij zijn benen kan strekken maak je hem het meeste blij. Wat betreft speelgoed maakt het hem niet veel uit. Speelgoed met muziekjes en lichtjes kunnen natuurlijk wel op een warm onthaal rekenen. Onze dochter zit momenteel in een creatieve fase en verft heel graag. Tot haar handen vies zijn, dan moeten die gewassen worden en is ze het zat. Kleien vind ze ook geweldig, daarom laatst voor het eerst zelf klei gemaakt.

Hoe zorg je voor balans in je werk en gezin/leven? En hoe en wanneer neem je mama tijd?

Ik werk als gastouder; dus vanuit huis. Een echte scheiding tussen privé / werk is er dus niet. Door te bloggen voor Mamaliefde kan ik echt even tijd voor mezelf nemen en iets voor mezelf doen. Voorheen deed ik altijd vrij veel vrijwilligerswerk. Vanwege het onregelmatige rooster van manlief en de kinderen is daar verandering in gekomen. We willen namelijk niet volledig afhankelijk zijn van een buurmeisje / oppas voor die avonden. Misschien als ze wat ouder zijn. In bad gaan, of een snelle douche is trouwens ook een prima optie. Als ze slapen, of lekker aan het spelen zijn en ik erg moe ben wil ik ook wel eens op de bank gaan liggen en even netflix kijken.

Hoe zie je jezelf en je gezin/leven over 5 jaar?

Het liefste zou ik dan weer buitenshuis willen werken. Beide kinderen gaan dan naar de basisschool, dus in ieder geval die uren zou ik willen werken. Helaas zit ik in een sector waar het nu vrij lastig werk vinden is. Misschien dat er nog wel een derde kindje bij is gekomen. Of we hebben gekozen voor een lange termijn pleegkind. Momenteel doen we alleen aan crisispleegzorg. Dat betekend dat we waarschijnlijk ook het een en ander aan het huis hebben moeten aanpassen.

Super leuk dat je mee wilde doen met 5xvragen Linda! En heel leuk om even om het hoekje te kijken bij jou. Ik vind jullie manier van naar bed brengen echt grandioos. Vooral dat je even zegt dat het tijd is en dat de kleine dan ‘tijd’ krijgt om dwars te liggen.

evazwart

Wil jij ook een keer mee doen met 5xvragen? Stuur me dan even een mailtje (kijk even bij contact). Ik vind het hartstikke leuk om te lezen hoe jij jou kids opvoed!

P.s. Wil je me gemakkelijk volgen via mail of Facebook? Volg me dan via bloglovin.nl !

Opvoeden Zonder Stress

Of neem een kijkje achter de schermen op m’n Facebook pagina: opvoedenzonderstress.nl

 

4 gedachten over “5xvragen met Linda van Mamaliefde

  1. Henny

    Leuk. Ik kijk regelmatig op haar blog. Hier hebben we ook een vast ritme bij het naar bed gaan. Ik merk dat de kinderen dit ook fijn vinden. En over het algemeen gaat dit ook goed. Leuk om te lezen hoe iemand anders het doet.
    Henny onlangs geplaatst…Potje versieren.My Profile

  2. Marianne

    Ik ken haar blog al een tijdje. Ik heb niet heel veel tijd om elke dag te lezen, maar soms ga ik er echt voor zitten en lees de blogs achter elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge