5xvragen met Femke Lopes!!

Vandaag weer een leuke 5 keer vragen! Deze keer met Femke Lopez. Een jonge dame die ik ontmoet heb op een foto cursus bij Mariët Mons. Mariët heeft ook deze foto gemaakt hieronder. Femke is heel lief en open. En dat lees ik ook terug in haar moederschap. Lees hieronder verder.
Bezoekje Tante Jet-6

 

Moeder:
Femke Lopes
net 26 jaar
facilitair medewerker (20 uur)
half Nederlands en half Kaapverdiaans
Kinderen:
In 2012 met 24 weken bevallen van onze kleine meid *Joy (niet levensvatbaar).
Chloe – van oktober 2013
13 maanden

Wat is het slaap ritme of hoe is de planning voor het naar bed gaan bij jullie?
Momenteel gaat Chloe ’s avonds tussen 7 en half 8 naar bed. Ons streven is eigenlijk dat ze om 7 uur op haar bedje legt, maar dit redden we vaak simpelweg niet. En eerlijk toegegeven; ze krijgt nu de leeftijd dat het ook wel érg gezellig is, dat we haar soms niet op bed willen leggen!
Wij zijn echte slapers, we liggen vaak tussen 10 en half 11 al op één oor. Heerlijk, zo’n lange nacht. Overdag valt er trouwens nog geen pijl op haar slaapritme te trekken. Soms slaapt ze één keer, soms twee keer. Het is maar net hoe haar pet staat. Als ik één ding geleerd heb; go with the flow! Niet te veel willen plannen. Wel zo fijn voor allabei als het net even anders loopt dan verwacht.
De eerste maanden van haar leventje vond ik erg pittig. Je weet het vooraf; lekker slapen met zo’n kleintje is er vaak niet bij. Maar toch, als het je overkomt, dan is het wel wennen! Zeker omdat mijn dochter de longen uit haar lijf krijste als ik haar weglegde. Ik heb zes weken zitten “geslapen” met een baby op mijn borst. Mijn man heeft een eigen bedrijf en ging lekker ouderwets twee dagen na de bevalling aan het werk. Ik gaf borstvoeding, er komt dan wel een hoop op je schouders te liggen (en met alle liefde, ik zou het zo weer doen!). Je komt dan gewoon in een 24 uurs ritme terecht, slapen wanneer het kan! Wij gingen gelijk na het avondeten naar bed. Ik kreeg het overigens niet voor elkaar om overdag te slapen.

IMG_4768-3Wat en rond welke tijden krijgt je kindje tijdens de dag te eten?
Als Chloe wakker wordt (ca. 7 uur) leggen we haar tussen ons in met een flesje melk. Zo kunnen we alledrie lekker rustig wakker worden. En niet te vergeten: knuffelen ;). Daarna lekker naar beneden, een boterhammetje eten. Rond een uurtje of 11 een of twee stuks fruit. Voor lunch een boterham. ’s Middags eigenlijk niet, als ze er dan wel om “vraagt” een kleine krentenbol. ’s Avonds eet ze inmiddels met ons mee. Ze eet eigenlijk alles wat ik eet. Wel fijn: ik wilde niet dat zij een ongezond voedselpatroon van mij overneemt; daarom ga ik nu veel bewuster met voedsel om.
In de kraamweken had ik amper de tijd om wat te eten. Ik was veel te druk met voeden, kraamvisite en een poging tot huishouden. En ja, die kleine wilde alleen maar letterlijk aan mij vastgeplakt zitten. Na een weekje of vier kwam iemand met het lumineuze idee om haar in een draagdoek te doen; wat een verademing was dat! Ik kon weer koken, lekker eten enz.

Wat is het favoriete spel, grappig move (en) of speelgoed waar je kindje mee speelt/graag doet op dit moment?
Verstoppertje, kiekeboe en een soort tikkertje; ze kan er geen genoeg van krijgen. Chloe heeft niet veel speelgoed, ze vermaakt zich primathuis. Meestal met haar sleephondje (weet niet hoe ik het beter kan omschrijven?) en een boekje met dierengeluiden. We zijn veel buiten. Schommelen is haar absolute favoriete bezigheid.

Hoe zorg je voor balans in je werk en gezin/leven? En hoe en wanneer neem je mama tijd?
Ik werk drie halve dagen. ’s Middags zijn we dus altijd samen, daardoor is er al automatisch een balans.
Ik ben echt een creatief en bezig bijtje. In de eerste maanden moest ik er echt aan wennen dat daar geen tijd voor was. Nu is dat heel anders; de avonden zijn over het algemeen vrij rustig, dan kan ik lekker mijn gang gaan. Overdag is echt geen optie, maar dat is geen probleem ;).

Hoe zie je jezelf en je gezin/leven over 5 jaar?
Phoe.. ik ben niet zo’n planner! Ik zie wel waar het schip strandt. Vroeger droomde ik altijd van een groot gezin. Ik heb het een en ander meegemaakt en weet heel goed dat het echt een blessing is als je een gezond kind mag krijgen en houden. Wat betreft gezinsuitbreiding zijn we wat terughoudend. De wens is er wel, maar nog even niet.
Verder.. genieten, genieten, genieten. Zoals het nu is, is het goed. We laten ons verrassen ;).

Enorm bedankt Femke, voor je tijd om dit met ons te delen. Ik vind het heel leuk om jou antwoorden te lezen. Leuk dat je open bent over hoe jij de dingen doet. Heel bijzonder dat je zo sterk bent na het verlies van je eerste kindje. En Cloe ziet er super schattig uit met dat mutsje op haar hoofd!

Wat vinden jullie van deze 5 keer vragen? Doen jullie het ook zo of juist heel anders?
Als je ook met deze categorie mee wil doen, heel leuk! Laat het dan even weten in een reactie hieronder!

evazwart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge