10 vragen aan Phaedra Werkhoven!!

Wouwwwww!! Zoo gaaf. Echt super leuk dat Phaedra Werkhoven tijd heeft genomen om mijn vragen te beantwoorden. Toen ik haar antwoorden las, moest ik grinniken in mijzelf, zo herkenbaar, vooral die borstvoeding 10 keer per nacht.. Ze is echt een leuke vrouw. Benieuwd naar haar antwoorden? Lees ze hieronder!

Phae-450x300

Ik vind dit zo leuk, dat ik een nieuwe categorie ben gestart met Special interviews! Hierin wil ik bijzondere moeders of mensen vragen stellen rondom het thema opvoeden. Laat me weten of je dit leuk vindt!

Wie is Phaedra Werkhoven?
Phaedra Werkhoven is mama van Sake (14), Rijk (12), Jeika (8) en Mans (5) en zij is hoofdredacteur van Fabulous Mama Magazine en J/M. Zoals jullie eerder lazen in het stukje Over Mij, is zij iemand die mij o.a. geïnspireerd heeft deze blog te starten. Zoals ik daar ook al vertelde, ben ik altijd erg gecharmeerd van haar stukjes in Fabulous Mama Magazine (waar ik zo’n 5 jaar een abonnement op heb). Vooral door haar eerlijke mening en no-nonsense manier van schrijven.

Lees hieronder haar antwoorden op m’n vragen!

Wat is je grootste uitdaging geweest als moeder in jou leven?
“Nou, die heb ik nog steeds. Ik denk dat je als moeder nooit achterover leunt en denkt: nu is het klaar. Ik hoop m’n kinderen goed naar de volwassenheid te krijgen, en ik weet zeker als ze dat zijn, zijn er vast weer nieuwe uitdagingen.”

Wat zijn de dingen die jij belangrijk vind en je volgens jouzelf goed hebt meegegeven aan je kinderen?
“Dat ze hun hart moeten volgen, moeten ontdekken waar dat hart ligt en er dan naar leven. Doen wat je leuk vindt! Je leven leuk maken, want je leeft maar 1 keer.”

9200000010029388Je hebt een boek geschreven over opvoeden. (Het enige echte eerlijke kinderopvoedboek) Waarom heb je dat boek geschreven (samen met Jan Dijkgraaf), wat waren je persoonlijke beweegredenen ?
“Ik vind dat er vaak zo enorm zwaar wordt gedaan over opvoeden en of we het allemaal wel goed doen. Ik wilde graag een luchtig boek schrijven maar wel met down to earth tips. Waar je een beetje om kunt lachen maar waar je ook nog iets aan hebt.”

Je hebt een uitgesproken mening. Die loopt als een rode draad door jou interviews, editorials, tijdens tv programma’s en in je boek. Ben je ooit wel eens terug gekomen op een stevig standpunt of een mening? En zo ja welke was dat?
“Ik was vroeger altijd heel stevig in mijn mening over moeders die hoger opgeleid zijn en toch volledig bij de kinderen wilden zijn. Ik snapte die afweging niet en ging er vaak behoorlijk hard in. Ook tegen moeders die zeuren en klagen enzo, die nam ik altijd stevig op de hak. Tegenwoordig ben ik milder, omdat ik denk dat iedereen moet doen waar ie gelukkig van wordt. Ook al zou het mijn keuze niet zijn.”

Wat is naast de ‘over de schutting kijk’ tip het meest belangrijke wat je aan ‘pasgeboren’ ouders zou willen meegeven? (Naast natuurlijk: koop mijn boek :-) )
“Wind je niet op over ontbrekende seks of een ontbrekend sociaal leven, noch over je figuur of geen slaap. Alles gaat voorbij en komt weer goed. Alles is een fase. Dan kun je maar beter het beste van elke fase maken.”

Wat waren bij jou kinderen de uitdagingen rond het slaap ritme/ programma toen ze jong en of baby waren?
“Ik nam het zoals het kwam. Wilde een kind de borst? Dan kreeg het de borst. Ook al was dat tien keer per nacht. Tot dat ze een jaar waren ben ik coulant geweest. Daarna ben ik strenger geworden, maar ging het eigenlijk in de nachten ook beter. Inmiddels ben ik al jaaaaaaren niet meer wakker van mijn kinderen s nachts, dus ja, ook dat gaat voorbij.”

Heb je gekke of lastige ervaringen rondom eten met je kinderen gehad? Zo ja, wat dan en wat was/waren de oplossing(en)?
“Soms wilde er een kind niet eten. Nou dan eet het niet. Als er twee van de vier wel eten, heb ik het goed gedaan. Ik maak me er niet druk om.”

MG_3031-450x300

Wat is jou per kind het meest bijgebleven, of moet je op dit moment aan terugdenken qua spelletje dat ze heel erg leuk vonden of speelgoed waar ze graag mee speelden, toen ze klein waren?
“Mijn kinderen speelden eigenlijk met de meest belachelijke dingen. Knijpers van de waslijn in pannen stoppen, soep maken van zand en stokjes en planten, binnen speelden ze met lego, ze tekenen veel, en de laatste tijd zijn het ook vooral ipad en computer die in beeld zijn gekomen.”

Hoe nam en neem jij op dit moment mama tijd? Heb je daar eigenlijk wel behoefte aan? “Als je ermee bedoelt: bij mn kinderen zijn, dat is voornamelijk ’s ochtends en s avonds en 1 dag in de week werk ik thuis. En de weekenden. Als je bedoelt: tijd voor mezelf, die heb ik niet of nauwelijks. Bijna alle tijd die over is naast m’n werk gaat naar m’n gezin.

Hoe zie jij jezelf, je carrière en gezin/leven over 5 jaar? Heb je nog dromen? En welke zijn deze?
“Als er geen dromen meer zijn doe je iets fout. Dus ja, tuurlijk droom ik. Ik hoop me nog meer te gaan profileren, misschien de radio kant op, of televisie, maar misschien ook wel andere magazines, of weer een boek. Ik ben constant in beweging. En daar vaar ik wel bij.”

Nou, ontzettend bedankt Phaedra! Dat je tijd voor mijn vragen hebt vrijgemaakt. Ik hoop dat je al je dromen en doelen waar kan maken. Ik blijf je in ieder geval volgen :-).

Wat vonden jullie van de antwoorden die Phaedra hierboven op mijn vragen heeft gegeven? Herkennen jullie dingen? En mocht je nog mensen kennen waarvan je denkt, dat is een bijzondere mama of persoon die iets te maken heeft met het thema opvoeden. Dan zou ik graag met hen in contact komen om ze te interviewen voor deze categorie.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om dit interview te lezen!

evazwart

P.s. Lijkt het jou ook leuk om in je mailbox een berichtje te krijgen wanneer ik iets nieuws heb gepost? meldt je dan even aan via Follow my blog with Bloglovin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge